Tumblr

tumblrTumblr är en mikroblogg och en webbplats som handlar om socialt nätverkande. Den här tjänsten grundades av David Karp år 2007 och ägs idag sedan 2013 av Yahoo. Det som tillåts i den här tjänsten är att användaren av den får lägga upp multimedia samt annat innehåll till sin så kallade kortform till blogg. Användarna av tjänsten kan se till att följa andra användares bloggar och det kan både som andra sociala medier göras privat eller att det man lägger upp visas offentligt. Sedan 1 september i år innehåller denna tjänst över 312 200 000 bloggar och har månadsvis ungefär 555 miljoner besökare. Detta talar för att det här är ett fantastiskt sätt att sprida sin kunskap och att många verkligen har hittat hit.

Under 2006 inleddes en utveckling av programmet tumblr, under en så kallade två-veckors period. Karp som är ägaren till tjänsten var intresserad av att ha en plattform med bloggar under en mycket längre tid en han hade planerat från första början. Redan för de etablerade bloggarna som hade plattformar som fanns, ville Karp införa sin alldeles egna blogg plattform. Efter ett års väntan hade ingen gjort något liknande, så Karp samt utvecklare Marco Arment såg till att på egen hand arbeta med tumbleloggnings-plattformen.

Tjänsten tumblr lanserades år 2007 i februari och enbart efter två veckor hade tjänsten över 75 000 användare. Utvecklaren valde i sin tur att lämna företaget i september för att ge sig ut på nya äventyr samt utmaningar. I samband med Adidas, år 2012, presenterade tjänsten Tumblr i sin första stora varumärkesreklamkampanj för företaget. För 1,1 miljarder dollar i kontant kom Yahoo att förvärva denna tjänsten år 2013, och Karp valde att gå med på affären. Många av dåvarande Tumblr-användare var missnöjda med nyheten vilket gjorde att 170 000 underskrifter samlades in som protest. Karp är fortfarande VD för tumblr efter att affären slutfördes.