youtubersYoutube är världens mest kända webbsida för videouppladdning. Statistik från 2015 visar att Youtube är den tredje mesta besökta webbsidan av alla, strax efter Google och Facebook, och har fler än en miljard användare. Detta har skapat ett sätt att tjäna enorma pengar genom att själv lägga upp filmklipp. Det är gratis att lägga upp filmklipp som är under 2 GB och över 100 000 filmklipp läggs upp varje dag.

Man tjänar pengar genom att få så många visningar (views) som möjligt. Konkurrensen är enorm och det är endast ett fåtal Youtubers i Sverige som kan leva på pengarna de tjänar genom att lägga upp klipp. Man tjänar pengar genom att göra tillräckligt intressanta videoklipp och på så sätt locka till sig reklamintressenter. Det är inte alla som blir godkända och det är svårt att slå genom. När man väl blir godkänd så tjänar man väldigt små summor per visning i början, men därefter kan man få större summor, beroende på antalet visningar. Det finns en rad olika sätt att göra sig intressant, bland annat genom att lägga tutorials, guider och hjälp för olika program eller ladda upp klipp från olika sporthändelser.

Svenska Youtubers

Den som är mest känd av svenska youtubers är PewDiePie, vars riktiga namn är Felix Arvid Ulf Kjellberg. Han är 26 år gammal och kommer från Göteborg. Han lägger upp flimklipp där han kommenterar TV- och datorspel som han själv är med och spelar. Med oerhört humoristiska kommentarer och snabbtänkta uttryck har han blivit en av världens mest kända youtubers. Han har slagit ett flertalet rekord bland youtubers, bland annat var han först att nå 45 miljoner prenumeranter (26 maj 2016). Prenumeranter är de som följer youtubers och får meddelande/notis om den youtuber de följer lägger upp något. PewDiePies youtubekanal är världens mest följda kanal. I dagsläget har han 47,5 miljoner prenumeranter och totalt 13,1 miljarder visningar på alla sina upplagda klipp.